autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS

Τι κάνει το φίλτρο σωματιδίων GPF στους κινητήρες βενζίνης? [video]

6/4/2020

Οι αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων και ο νέος κύκλος μετρήσεων WLTP, αναγκάζει τις βιομηχανίες να τοποθετούν ο ένας μετά τον άλλο φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων και στους βενζινοκινητήρες.

Τα φίλτρα παρακράτησης των σωματιδίων έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σχεδόν σε κάθε βενζινοκινητήρα νέας γενιάς, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα στους πετρελαιοκινητήρες. Συνήθως τα περιγράφουν ως GPF (Gasoline Particulate Filters) ή ως OPF (Otto Particulate Filters) και λειτουργούν με την ίδια φιλοσοφία που λειτουργεί όπως ένα DPF (Diesel Particulate Filter). Πραγματοποιεί την γνωστή διαδικασία αναγέννησης (όπως και στα diesel) που ουσιαστικά ξεμπουκώνει το φίλτρο από τα μικροσωματίδια (PM) που έχει παρακρατήσει, με μια βασική διαφορά.



Η καύση των PM πραγματοποιείται σε συνθήκες χαμηλού φορτίου και κυρίως σε στιγμές επιβράδυνσης. Η αιθάλη αυτοαναφλέγεται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αέρα και οξυγόνο, μέσα στο φίλτρο παρακράτησης σωματιδίων.  

Πρόβλημα ρύπων
Ακόμα και οι βενζινοκινητήρες λοιπόν, έχουν μπει στο μικροσκόπιο ώστε να μειώσουν αισθητά τους ρύπους που εκπέμπουν. Συνήθως υπαίτιος για την παραγωγή ρύπων από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με βενζίνη, είναι ο άμεσος ψεκασμός που επιλέγουν οι εταιρίες να χρησιμοποιήσουν στους νέους κινητήρες τους. Μην ξεχνάμε πως ο άμεσος ψεκασμός βελτιώνει απίστευτα τις επιδόσεις στο αυτοκίνητο αλλά και την μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις